Zelna Borászat

Balatonfüred
Borászunk: Barabás Barna

„Számomra a borkészítés egy izgalommal teli kísérletezési folyamat, melyben az évben utoljára, mi magunk kockára tesszük az évjárat gyümölcsét.” Az egész éves fáradtságos munka eredménye a szépen beérett szőlő. Ebből próbáljuk kihozni az adott bortípusnak megfelelően maximumot. Ahogy mondani szokták, a minőség 90%-a a szőlőben dől el.”

„Azért szuper a Vándorbor, mert a borfesztiválokkal ellentétben tényleg odahozza az embereket borászathoz és a birtokhoz, így a mindennapjaink részéve válnak a vendégek. Azon a földön állva isszák azt a bort, ami abban a dűlőben termett. Így kerülnek igazán közel”

A balatonfüredi Zelna Borászat egy fiatal házaspár, Lukács Lilla és Barabás Barna álmából kelt életre 2014 januárjában, így a kereskedelemben még mindössze csak néhány évjáratuk érhető el. Vágyuk a természet irányába fiatal koruk óta elkísérte őket, míg az ugrásban a Füreden eltöltött gyerekkori nyarak segítettek.

A kommunikáció és marketing világából érkező Lilla és a szőlész-borász szakon végzett Barna, elhagyva Budapestet Füredre költözött, s már első boraikkal magukra is vonták a szakma figyelmét.

A 8 hektáros családi birtokot a fiatal házaspár közösen vezeti. Az ültetvények Balatonfüreden és Balatonszőlősön találhatóak, fő fajtájuk az olaszrizling, de a kínálatban megtalálhatóak a pinot gris, a merlot és a zweigelt is. Lilla és Barna célja a magas minőség mellett, hogy a boraikban megmutassák a területek terroir jellegét. Készítenek könnyed, reduktív borokat, de dűlőválogatott prémium tételeik hordós érlelést is kapnak. Az első hordóikat nászajándékba kapták a barátoktól, családtól, mára azokból a hordókból kerülnek ki a legjobb nedűk. Munkájukat Szabó Máté Lajos borász, Polgár Zsolt és Gunár Norbert szőlészek segítik.

A családi borászatban mind a ketten megtalálták önmagunkat, s kislányukat, Grétát magukra kötve, szívvel-lélekkel dolgoznak a borvidékért és a csodás magyar borokért.

A Vándorbor rendezvény a gyönyörű panorámával rendelkező Farkő-kő dűlőt mutatja be, ahonnan többek között a Farkó-kő Olaszrizling is érkezik a vendégek poharába.

Vándorbor

Zelna Liget állomás

2017. július 22. szombat 16:30
Piknik a ligetben
Tudj meg többet a rendezvényről
Balatonfüred