VáliBor

Badacsonyörs
Borászunk: Váli Péter

„A borkészítést csak igazi szenvedéllyel, mély odafigyeléssel, a természet mély tiszteletével és megismerésével szabad csinálni.”

Váli Péter gyerekkora óta a gasztronómia világában él. Már tízévesen saját étteremről álmodott, ahol ő alkothatja meg az ételeket, azokhoz ő válogathatja össze a piacon a friss nyersanyagokat… Régi álma a szőlőbirtok is, hogy az ott termelt borait az étteremben az általa kreált ételeikkel tudja kínálni! Petit már gyermekként is vonzotta az alkotás öröme. Mindig is szenvedélyesen örült azoknak a pillanatoknak, amikor a sok munka gyümölcseként megjelent a bor! A borászat iránti érdeklődése megmaradt, sőt a középiskolás és főiskolás éveiben tovább erősödött – hiszen tanulmányait is a gasztronómia témakörében végezte.


Péter 2000-ben alapította meg szőlőbirtokát Badacsonyörsön, a Badacsony szívében, a borkóstolás hazájában. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 8 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra! Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisörshegyen, a Major feletti dűlőben található., ahol az évek alatt igazi birtok alakult ki. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruálták, részben újjátelepítették. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is. Élete a családja, a Badacsony, a bor és a borkóstolás művészete. Péter is vallja, hogy mint minden erős ember mellett, mellette is ott áll egy nő, Váli Bogi. Négy gyermeküknek saját boraik is vannak, s aki eljön a Vándorborra, meg is kóstolhatja Luca, Vince, Peti és Márton borát!

VáliBor

VáliBor állomás

2017. augusztus 26.. szombat 16:30
VIP eseményünk a Badacsony lábánál
Tudj meg többet a rendezvényről
Badacsonyörs