Somlói Vándor

Somlóvásárhely
Borászunk: Kis Tamás

„A borkészítés az életünk meghatározó része. Munka, hobbi, öröm és olykor bánat is, de óriási szerelem egyben. Szép így élni. Barcza Bálint barátom szerint kézfogás a természettel.”

Kis Tamás somlói borász egy 2003-as Merengőt kóstolt, amikor kiderült, hogy nem vették fel fogorvosnak: nagyon tömören így hangzik a történet, mikor döntötte el, hogy borász lesz. Persze a rengeteg boros élmény, kirándulás és kóstolás is felcsigázta és a tanulás felé vitte Kis Tomit, azaz a Somlói Vándort. 2010-ben végzett a Corvinus egyetem Borászati karán, már ebben az évben munkát kapott Lőrincz Gyuritól és Egerbe költözött. Ez az év volt az első találkozása Somlóval és az első saját hordócska bor évjárata is, ami 2011-ben került forgalomba. Többen elkezdték felfedezni: Kovács Antal, Somlói Borok Boltja, elkezdett Eger-Somló között ingázni: innen a pince neve: Somlói Vándor.

2012-ben szintén csak egy bort készített, egy Nagy-Somlói Cuvée-t az Északnyugati oldalról, aztán 2013-ban egy barátja segítségével sikerült saját pincét vásárolnia. A somlóhegyi újvonalas pincészet a dűlők közt fekszik magasan a déli oldalon, így az impozáns látvány garantált, ha valaki ellátogat ide. Tomi ötvözi a hagyományosabb borkészítési eljárásokat és a modern technológiákat, tartályos erjesztő tér és tölgyfahordós érlelő pince is van, de igyekszik nem mélyen belenyúlni a természetes romantikájába az épületeinek, a hegynek és a borkészítésnek sem. A juhfark és az olaszrizling és furmint fajtákon kívül a legfontosabb számára egy Nagy Somlói házasítás megalkotása minden évjáratban.

Tamás az egyik legfiatalabb borász a Hegyen, ma 5 hektáron gazdálkodik, s nemrég kedvesével végleg Somlóra költözött. “Csak erre akarok koncentrálni, Somlóit akarok termelni. Rengeteg vagány, szép terület a mi gondozásunkba került, így a Somlói Vándor Pince nagy lehetőséget kapott. Élni fogunk vele!”- meséli.

A 2012-es borászati év egyik legnagyobb somlói felfedezettje, 2015 évtől Junibor-tag, az első (és eddig egyetlen) a Somlóról.

Vándorbor

Zelna Liget állomás

2017. július 22. szombat 16:30
Piknik a ligetben
Tudj meg többet a rendezvényről
Balatonfüred