Istvándy Pincészet

Káptalantóti
Borászunk: Istvándy Gergely

„A borkészítés egy alkotás, s én magamat egy alkotó embernek tartom. Ez a szakma egy rendkívül sokoldalú embert kíván, hogy a végén egy példaértékű bor és borászat jöjjön létre. A bor nekem: szerelem, szülőföldem, család, tradíció, tisztesség, természet, közösség, hit, zene, művészet, építészet, kultúra, gasztronómia és persze elegancia.”

Az Istvándy család birtoka egy rejtekhely a Tóti-hegy déli lejtőjén elterülő Hegymögi szőlőskertben, ahol már több, mint 200 éve foglalkoznak szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Szőlőültetvényeik a Badacsony, Gulács, Csobánc és a Tóti-hegy ölelésében helyezkednek el. A Balaton víztükréből kiemelkedő Tanú-hegyek látványa igazolja azt a bölcs mondást, mely szerint ezt a helyet: az Isten is bortermelésre teremtette. A Tóti-hegy déli oldalán az egyik legértékesebb dűlőjük a Golgota, ahonnan 2015-ben egyedülállóan 100 liter Üstökös Aszú–t készítettek.

A hivatás apáról fiúra szállt, a nagypapa, Istvándy Ferenc is borász volt. Fontos számukra a tradíciók ápolása, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadása. A család elkötelezett híve annak, hogy a hely múltjához és hírnevéhez méltóak legyenek, hangsúlyt helyeznek a Badacsonyi Borvidéken termő, egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre. Pincészetük jövőjét a család a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely  az egész világon kizárólag  a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Ősi eredete az idők homályába vész, nevét a levél nyelének kékes színéről kapta. A fajta a kezdetektől fogva jelen van a tőkesorban, s Gergelyék méltán büszkék a Kéknyelű pezsgőjükre, ami a világon először általuk kapható.

Vállalkozásuk mára kiegészült az őshonos állatok (mangalica, szürke marha, racka juh) tartásával, melyekből saját termékeket is készítenek. A “Káptalantóti mangalica” márka hústermékei (kolbász, füstölt parasztsonka, májas, csülök, tarja, stb.) már kétszer is elnyerték a budapesti Mangalica Fesztivál Termék Nagydíját.
A 2003-as év fontos  mérföldkő a családi birtok életében. Az új generációval, Istvándy Gergellyel úgy döntöttek, hogy a legmagasabb minőség felé indulnak: a legjobb fekvésű területeikről terméskorlátozott szőlőt szüretelnek és kizárólag palackozva értékesítik boraikat.

A család hölgytagja, Csilla, mindig is a nagymama jobbkeze volt a konyhában. A  főzés később szerelem lett: Csilla a Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után a hazai gasztronómia nagyágyúinak konyháján tanulta a szakmát. Mesterei között említi Bíró Lajost (Bock Bisztró), Sárközi Ákost (Borkonyha) és Takács Lajost (akkor még Olimpia). Csilla ételeiben a hagyományos ízek sok-sok kreativitással, könnyedén jelennek meg a tányéron, és igazi gasztronómiai élményt jelentenek, amivel Máger Danit is sikerült megfőznie, s így lett Csillából Mágerné. Dani most már csak vágyakozik azokra a szép időkre, amikor  még vendégként élvezhette náluk a vendéglátást. Bőséges hidegtálaik és a hetente változó, szezonális menü fogásai Csilla irányításával készülnek a  konyhán, míg az ételekhez Dani kínálja a borokat.

Vándorbor

Istvándy Állomás

2017. szeptember 30. szombat 16:30
Idilli környezet
Tudj meg többet a rendezvényről
Káptalantóti